Het Sluishuis is geopend op 13 juli 2022 en is ontworpen door BIG, het bureau van de Deense architect Bjarke Ingels, dit in samenwerking met  de Rotterdamse Barcode Architects.
Het Sluishuis is een nieuwe buurt op het water van het IJ, waar niet alleen de bewoners maar ook de bezoekers van kunnen genieten. Amsterdam heeft al veel plekken aan het water voor recreatie, maar die zijn als bij toeval ontstaan. Met Sluishuis is bewust een gebouw gecreëerd met een zeer uitgebreid water-landschap eromheen. Zo is er onder meer een eiland om te ontspannen en een 400 meter lange pier met aanlegplekken  voor sloepen en zeilbootjes.
De Enneüs Heermabrug - De toegangspoort tot IJburg
       Vier opgespoten eilanden vormen in het meest oostelijke stukje van Amsterdam de eerste fase van de wijk IJburg. De brug verbindt het Zeeburgereiland  met het Steigereiland, dat vervolgens verbonden is met de kunstmatige eilanden Haveneiland, Rieteilanden en Centrumeiland. 
    De brug is daarom een belangrijke verbindings-schakel tussen IJburg en de rest van Amsterdam. Met een lengte van 230 meter is het één van de langste bruggen in Amsterdam. 
De brug is ontworpen door de Britse architect Nicholas Grimshaw en werd gebouwd door HSM Steel Structures in Schiedam. De brug heeft in 2002 de Nationale Staalprijs gewonnen in de categorie Infrastructuur en Overige Staalconstructies. De brug is vernoemd naar de Amsterdamse CDA-politicus Enneüs Heerma (1944-1999).
De brug heeft een staalconstructie die een dynamisch lijnenspel heeft binnen de twee grote witte bogen. De twee bogen zijn de hoofdspanten die elk 75 meter lang zijn. Deze zijn verbonden door het middenrif van dertig meter die de vorm heeft van een omgekeerde boog. 
Hierdoor krijgt de gehele brug de dynamische vorm van twee golven. Het  brugdek is met enorme hangstangen aan de staalconstructie opgehangen, al met al een zeer complexe staalconstructie. De brug met vier rijbanen is geopend in 2001 en sinds 2005 rijdt er ook een tram overheen.
Met dank aan de medewerkers van het Sluishuis
Back to Top