Het heeft bijna twintig jaar geduurd, maar het eindresultaat mag er zijn.
Het vernieuwde Station Arnhem Centraal is een futuristische
bouwwerk en is november 2016 officieel geopend.
Als een verankerd schip op een golvende zee'', zo omschrijft
spoorbeheerder ProRail de door de Nederlandse architect
Ben van Berkel ontworpen stationshal.
Arnhem kreeg tevens meer sporen en nieuwe perrons en is nu
volgens de NS een van de drukste stations van Nederland geworden.
En bovendien een van de zes internationale halteplaatsen van
de hogesnelheidslijn naar Duitsland.
Ben van Berkel richtte samen Caroline Bos in 1988 Architectuurbureau van Berkel en Bos op. In 1998 richtten zij een nieuw bureau op: UNStudio (United Net). UNStudio is een netwerk van specialisten in architectuur, stedenbouw en infrastructuur. Naast het Station Arnhem Centraal ontwierp van Berkel onder andere ook de Erasmusbrug in Rotterdam, het Agoratheater in Lelystad, het Mercedes Benz Museum in Stuttgart, een loft in New York en een warenhuis in Seoel.
Door zijn bijzondere vormgeving in relatie tot zijn functionaliteit is dit gebouw niet onopgemerkt gebleven. Op 4 oktober 2012 wonnen de perronkappen en de passerelles de National Staalprijs in de categorie Utiliteitsbouw. In 2015 won Station Arnhem Centraal de Nationale Betonprijs.
In 2016 won het station een internationale Architizer A+Award in de categorie bus- en treinstations. Ook won het station in datzelfde jaar de Heuvelinkprijs voor het beste nieuwbouwproject in Arnhem en The European Concrete Award 2016 in de categorie building. In 2017 won Arnhem Centraal de German Design Award 2018 in de categorie stedelijke ruimte en infrastructuur.
In 2018 ontving Arnhem Centraal de Zumtobel Group Award 2017 voor de categorie Stedelijke Ontwikkeling. In 2019 werd de Nationale Innovatieprijs toegekend.
Met dit bijzondere gebouw is de Gemeente Arnhem een parel rijker dat volledig voldoet aan de hedendaagse infrastructuur van een moderne stad die ligt op het knooppunt van de nationale en internationale verbindingswegen.