Het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam is het eerste 
voor publiek toegankelijke kunstdepot in de wereld.
Het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen werd 5 november 2021 geopend door Koning Willem-Alexander. Het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, ontworpen door architectenbureau MVRDV, dat uniek is in de wereld. Het staat naast Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark in Rotterdam. Het is een gedurfd en bijzonder ontwerp dat geheel past binnen de allure van de stad Rotterdam. 
Nergens ter wereld bestaat een dergelijk werkgebouw, waar naast het openbaar maken van de museumcollectie, een blik achter de schermen van het museumwerk wordt gegeven, waar ook private collecties en bedrijfscollecties in zijn ondergebracht. Het nieuwe depot is een Gesamtkunstwerk; het gebouw en de inrichting van de buitenruimte maken het tot een nieuw Rotterdams icoon.
De bezoekers zien het resultaat van 174 jaar verzamelen. Meer dan 154.000 verzamelde kunstwerken opgeslagen bij elkaar, gerangschikt en gestructureerd in veertien depot ruimten met vijf klimaten. Naast de objecten zijn alle werkzaamheden die komen kijken bij het beheer en onderhoud van een dergelijke collectie ook te zien.
Architect Winy Maas (MVRDV) ontwierp het Depotgebouw in de vorm van een kom die als het ware zweeft boven de grond. Hierdoor is de oppervlakte die het depot op de grond inneemt zo klein mogelijk terwijl het dakoppervlak zo groot mogelijk is, onderin is de diameter veertig en bovenin zestig meter. Dat maakt het project constructief uitdagend, alle krachten van het hele gebouw komen op een relatief klein oppervlakte samen. Tel daarbij tot slot op dat de vloeren van het depotgebouw, met een gewenste overspanning van ruim 10 meter, zware archieven moeten kunnen dragen en dat er op het dak een dakbos moest worden gerealiseerd en je krijgt een bijzondere constructieve uitdaging.
Het Depot heeft een schitterend exterieur en een spectaculair interieur. En als bezoekers de lift naar de zesde verdieping nemen, wacht hen nog een bijzondere ervaring. Daar, op het dak van het Depot, heb je niet alleen een panorama over de stad, je vindt er ook een prachtige groene oase en het restaurant Renilde, ook ingericht in de stijl van deze tijd. 
Voor verdere informatie en de bezoekerstijden verwijzen wij graag naar de website van het Museum Boijmans van Beuningen, door op de onderstaande afbeelding te klikken
Met dank aan de afdeling marketing van het Museum Boijmans van Beuningen voor de medewerking om deze fotoimpressie mogelijk te maken. 
Back to Top