Metamorfose van een brandweerkazerne
De brandweerkazerne in de Siberiastraat werd gebouwd in 1922 als brandweerpost omdat de Haven zich steeds meer naar het noorden uitbreidde. Het ontwerp in neotraditionele stijl is van stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke en is geïnspireerd op het in 1893 afgebrande 16de-eeuwse Hanze- of Oosterhuis aan het Bonapartedok.
Het Havenbedrijf van Antwerpen wilde de 90 jaar oude kazerne een nieuwe bestemming geven als Havenhuis. Op deze plek zouden dan 500 mensen werkzaam zijn. De brandweerkazerne zou volledig ingericht worden als kantoor en worden uitgebreid met een nieuwbouw gedeelte dat rust op de twee pijlers boven het historisch monument, en zou zwevend en iconisch geïntegreerd zijn tussen de stad en de haven.
Het nieuw Havengebouw
De Britse toparchitecte Zaha Hadid heeft de opdracht verworven voor het ontwerp van het Havenhuis, het nieuwe hoofdkantoor van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen aan het Kattendijkdok.
Met het nieuwe hoofdkantoor, dat in 2015 werd opgeleverd, komt het Havenbedrijf tegemoet aan een nijpend plaatsgebrek op zijn oude hoofdkantoor. Daarnaast vormt het nieuwe Havenhuis een symbolische toegangspoort tot het havengebied van Antwerpen.
Het tweeledige ontwerp voor het havengebouw bestaat uit een grote balk die bovenop de voormalige brandweerkazerne ligt. Die kazerne was deels verouderd en is volledig gerestaureerd. De nieuwe gevels van de opbouw zijn opgebouwd uit glazen driehoeken die wat roterend zijn ten opzichte van elkaar. Zo levert de lichtinval steeds veranderende reflecties op.
Architect Zaha Hadid studeerde wiskunde aan de Amerikaanse universiteit in Beiroet en daarna architectuur aan de Architectural Association in Londen. Na haar afstuderen in 1977 werkte ze bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA) van architect Rem Koolhaas. In die hoedanigheid werkte ze mee aan de uitbreiding van de Tweede Kamer in Den Haag. In 1979 begon ze haar eigen bureau. Haar ontwerpen van die tijd zijn in de deconstructivistische stijl. Hoekige meetkundige vlakken tuimelen er over elkaar heen geïnspireerd door het suprematisme van Malevitsj en El Lissitzky. Langzamerhand werd haar werk minder bruut en confronterend. Zaha Hadid is in 2016 op 66-jarige leeftijd overleden.
Ter nagedachtenis aan haar draagt het plein van het Havengebouw de naam van deze bijzondere architect.
Met dank aan de medewerkers van het Havengebouw